Followers

Sunday, February 26, 2012

Bihoon Sup

Assalamualaikum dan Selamat Malam..




Kali ni dengan rajinnya aku mengupdate post untuk kali kedua ok..itu adalah diluar kebiasaan tau..hehehe..kalau tak memang tak tersempat aku nak jenguk2 blog saya ni,tanpa membuang waktu..ceh2..aku nak kongsi satu resepi bihoon sup yang aku dapat dari My resepi.









Berbaloi jugak lah aku amik resepi ni sebab menjadi dan tersangatlah sedap lagi-lagi tang sos cili kicap 2 sebab aku lagi suka ada rasa masam manis jadi aku lebihkanlah mana yang patut..opsss..banyak cakap plak,ok lah disini resepinya..


Bihoon Sup


2 ketul ayam
1 pokok sawi (tak letak)
taugeh
Daun bawang (potong halus)
Daun sup (potong halus)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
seinci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bungah cengkih
3 sb rempah sup
1 sb rempah kurma


Cara-cara


-Tumbuk bawang merah,bawang putih dan halia hingga lumat.Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan2 yang telah ditumbuh tadi bersama kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih.
-setelah perang masukkan ayam dan gaul sehingga ayam kelihatan keperangan dan setelah itu masukkan air secukupnya.apabila sudah gelegak masukkan rempah sup dan rempah kurma.
-masukkan garam,serbuk pati ayam dan kacau,tutup periuk dan perlahankan api.setelah sup masak elok keluar isi ayam dan siat2 kan.


















































Sos cili kicap


4 biji cili api
seulas bawang merah
seulas bawang putih 
kicap manis
limau nipis


-tumbuk bawang merah,bawang putih dan cili api kemudian masukkan kicap pekat dan akhir 
sekali jus limau.

No comments:

Post a Comment